Είναι λογικό ότι περνώντας τα χρόνια τα ξύλινα πατώματα στο σπίτι μας εμφανίζουν φθορές και σημάδια. Ένα έπιπλο που τραβήξαμε, ένα βαρύ αντικείμενο που μας έπεσε, οι σκόνες που υπάρχουν καθημερινά μπορούν να αφήσουν σημάδια, να γρατζουνίσουν και γενικά να χαλάσουν τα ξύλινα πατώματα. Τι μπορούμε να κάνουμε για να προστατέψουμε και να επαναφέρουμε το πάτωμά μας στην αρχική του κατάσταση;

Στις περιπτώσεις που το πάτωμα έχει χάσει την αρχική του λάμψη τότε χρειάζεται να το περάσουμε με κερί, το γνωστό σε όλους μας παρκέ. Υπάρχουν πολλά προϊόντα για αυτή τη διαδικασία τα οποία αναγράφουν στη συσκευασία τους τις ακριβείς οδηγίες χρήσης. Η συντήρηση με παρκέ είναι καλό να γίνεται μία με δύο φορές το χρόνο ανάλογα πάντα με τη χρήση.

Τι γίνεται όμως στις περιπτώσεις που τα ξύλινα πατώματα εμφανίζουν μαύρα σημάδια, γρατζουνιές κ.τ.λ.; Όλες αυτές είναι ενδείξεις ότι το πάτωμά μας χρειάζεται τρίψιμο και γυάλισμα. Αρχικά με την ειδική μηχανή αφαιρείται το βερνίκι, οι λεκέδες και τα σημάδια. Στη συνέχεια γίνεται στοκάρισμα των επιφανειών όπου αυτό κρίνεται απαραίτητο και επαναλαμβάνεται η διαδικασία της λείανσης. Ακολουθεί το αστάρωμα του δαπέδου και τέλος το πέρασμα με βερνίκι. Να σημειώσουμε ότι τα βερνίκια περιέχουν ειδικές ουσίες οι οποίες προστατεύουν το πάτωμα από μύκητες, μικροοργανισμούς και έντομα.

Υπάρχουν βέβαια και απλά πράγματα που μπορούμε να κάνουμε καθημερινά ώστε να προστατέψουμε τα ξύλινα πατώματα στο σπίτι μας. Καταρχάς, φροντίζουμε να τοποθετήσουμε κάτω από τα έπιπλά μας τα ειδικά αυτοκόλλητα με τσόχα, ώστε να αποφύγουμε το ενδεχόμενο να γρατζουνιστεί το δάπεδο, π.χ. τραβώντας την καρέκλα ή το τραπέζι. Επίσης, προσέχουμε να μη μεταφέρουμε μέσα στο σπίτι λάσπες και πέτρες με τα παπούτσια μας καθώς μπορεί να χαράξουμε το πάτωμα. Τέλος, καθαρίζουμε τακτικά τα πατώματα με προϊόντα που ενδείκνυνται για αυτή τη χρήση και εγκεκριμένα από τους κατασκευαστές ξύλινων δαπέδων.

Καθώς τα ξύλινα πατώματα αποτελούν μια κλασσική και διαχρονική επιλογή για το χώρο μας, αξίζει να φροντίζουμε για την τακτική και σωστή συντήρησή τους ώστε να συνεχίζουν να μας παρέχουν ζεστασιά και άνεση.